english            руски            грчки

praistorija

Нападом Њемачке на Пољску, 1. септембра 1939. године почео је Други свјетски рат.

Априлским ратом 1941. године, дошло је до окупације земље од стране 50 дивизија фашистичких снага. Мјесец дана након окупације земље и бомбардовања Београда, 6. априла 1941. године, народ се организује на устанак и пружа оружани отпор усташкој власти, чије је дјеловање у Санском Мосту сво вријеме рата, а посебно 1941. и 1942. године познато широм свијета (стријељање најмање 5 500 Срба на Шушњару и друга стријељања великог броја Срба по околним селима, спаљивања српског народа у појатама, црквама, на 54 локалитета на подручју општине су већа стратишта српског народа).

Народ санске општине, ради заштите живота, масовно је и организовано кренуо у Народноослободилачку борбу. Становништво је, без обзира на узраст, било укључено у Народноослободилачки покрет.

У НОБ је учествовао 7001 борац санске општине, од чега: 6656 мушкараца и 1345 жена. Носилаца Партизанске споменице било је 475, народних хероја 5, а генерала 9. У НОБ за ослобођење наше земље погинуло је 1414 бораца санске општине. На подручју општине формиране су Друга, Шеста и Петнаеста крајишка бригада, које су постизале побједе на свим ратиштима и „пронијеле барјак слободе кроз тадашњу Југославију“.

Улога и значај становника општине Сански Мост, околних села, у току другог свјетског рата, као и улога становника Дабра може се прочитати из многобројне литературе, која је заиста богата људима и догађајима.