english            руски            грчки

Село Дабар налази се у oпштини Сански Мост, Ентитет Федерација БиХ, Босна и Херцеговина.

Сански Мост, према подацима из 1991. године обухвата површину од 988 км2, при чему је највећи дио територије западно од ријеке Сане, која се назива Подгрмеч.

Село Дабар смјештено је на јужној страни града Санског Моста, према планини Грмеч. Површина села Дабар износи км2 и по величини територије је највеће село у БиХ.

pecinaУ ријеци Дабар има пастрмке, липљена, а у доњем току младице, штуке и бијелице (мрен, плотица, клен и шкобаљ). Ријека Дабар је чиста ријека и пије се како на извору, тако и на ушћу. Дабарско врело је крашко врело. Истраживања научника, која нису до краја завршена, указују да је дабарско врело повезано са Јелашиновачким пољем. Дабарска пећина је праисторијско станиште, али није довољно истражена.

Просјечна надморска висина износи око 420 метара. Највиша узвишења су: Мријежница - кота 688, Рујан - кота 618, Градина - кота 731 и Смрешњак - кота 815 метара н/в.

Околна села су: Кљевци, Ђедовача, Умци, Грдановци, Босански Милановац (Еминовци) и Јелашиновци. Највећи врх на планини Грмеч је Црни Врх, надморске висине од 1604 метра.

Село Дабар има своје засеоке: Брајића Таван, Доњи Дабар, Горњи Дабар и Црноводу.

У селу Дабар налази се и Дабарска пећина и извор ријеке Дабар. Ријека Дабар је богата водом, дуга 3,5 км, извире непосредно поред Дабарске пећине и већим дијелом тече кроз кањон, дијелећи села Дабар и Кљевце.

У ријеку Сану, крајишку љепотицу како је многи зову, прелијепа ријека Дабар се улијева у селу Кљевци.

Клима у селу Дабар је средњоевропска, због отворености долине ријеке Сане према сјеверу. Јасно су изражена четири годишња доба: зима, прољеће, љето и јесен.

Зиме су умјерено хладне, а љета умјерено топла. Количина падавина је равномјерно распоређена током цијеле године.