english            руски            грчки
Lokacija na mapi.
Обновимо цркву!

Црква Светог Апостола и Еванћелисте Марка у селу Дабар, општина Сански Мост, је запаљена и оскрнављена 10. октобра 1995. године у поподневним сатима. Тада су припадници тзв. Армије БиХ, односно муслиманске снаге 5. корпуса - Бихаћког, упале у селу Дабар, побиле, попалиле, опљачкале и уништиле све што је било српско, а све је било српско, јер је село Дабар било 100 % насељено српским живљем током цијеле своје историје.

Према подацима из књиге Бранка Ј. Бокана – општина Сански Мост 1. дио, Црква у селу Дабар је постојала прије 1859. године (највjероватније Цркве брвнаре). Свештеник Коста Вучковић је служио у Цркви у Дабру, гдје је и умро 1834. године. Све указује да је Црква брвнара била на Вучковића главици, а када је она запаљена од стране турске власти, Срби, мјештани су саградили нову Цркву, мало склоњену да се не може лако примијетити, на мјесту гдје је сада Црква. Цркву су саградили, завршили радове на градњи вјероватно 1873. године.

На Цркви је и плоча, изнад улазних врата, која говори о градњи Цркве, али је вријеме учинило своје, па ће се тек након извршених рестаураторских радова на плочи, јасније моћи прочитати текст који је на њој исписан.

Црква је зидана од камена и кречног малтера, дебљине зидова и до 70 ак центиметара, дуга око 15 метара, а широка око 9 метара. Данас, сулудим дјелима (недјелима) безбожника, варвара и како их већ све треба назвати, Црква изгледа сабласно, што се може видјети у фото галерији.

Наше опредјељење, чланова Одбора за обнову порушене Цркве у Дабру је јасно!.

Обновићемо своју Цркву, Цркву у којој су многи од нас и крштени, вјеначани, у којој и око које смо се сакупљали увијек за вјерске празнике, зборовали и у најтежим тренуцима за наш народ у Цркви и око Цркве су доношене најважније одлуке у правцу заштите живота и слободе наших Дабрана и мјештана околних села.

Намјера нам је да уредимо и обновимо и парохијски дом односно школу уз саму Цркву. У плану је и извођење радова на уређењу Партизанског гробља, гробља у којем су сахрањени наши очеви, стричеви, ујаци, дједови, кумови и сл., а који су својом борбом и својом храброшћу познати на ширим просторима.

Ваш прилог за обнову Цркве у селу Дабар, Сански Мост можете уплатити у конвертибилним маркама (км):

Комерцијална банка а.д. Бања Лука
на жиро рачун Удружења расељених сањана „Санска огњишта“ Бања Лука - за обнову цркве у селу Дабар - Сански Мост
рачун број: 571010-00001963-92,

или на девизни рачун

Комерцијална банка а.д. Бања Лука
жиро рачун Удружења расељених Сањана „Санска огњишта“ Бања Лука – за обнову цркве у селу Дабар, Сански Мост
рачун број: BA39 5710 0739 0003 8083

Прочитајте писмо за донаторе.

Прочитајте списак донатора.

Уколико би дошло до евентуалних нејасноћа молимо Вас да контактирате предсједника или потпредсједнике Одбора за обнову Цркве.

Предсједник одбора
Вокић Гојко, дипл. инж. шум. с.р.
Телефон: +387 65 513 948
E-mail: vokicg@blic.net

Потпредсjедник одбора:
Црномарковић Ђуро, дипл. инж. маш. с.р.
Телефон:+387 65 523 749
E-mail: direktor@ggroblje.com

Потпредсједник одбора
Малбашић Драган, дипл. полит. с.р.
Телефон: +387 65 983 723

Потпредсједник одбора
Вокић Драган, дипл. ецц.
Телефон: +387 65 915 018
E-mail: vokicd@pd.elta-kabel.com

Одбор за обнову Цркве Светог Апостола и Еванђелисте Марка