english            руски            грчки
Lokacija na mapi.
Актуелности

август 2012. године

Поштовани Дабрани и пријатељи Дабрана,

Раније смо вас информисали да су радови на обнови Храма Светог Апостола и Еванђелисте Марка у селу Дабар, отпочели половином маја 2011. године. До Велике Госпојине, 28.августа 2011. године, одрађен је значајан дио планираних послова. Многи присутни на Народном збору као и гледаоци путем телевизије, су након 16 година поново чули оглашавање звона са дабарске цркве. На лицима већине присутних видјеле су се сузе радоснице, које нису могли да сакрију.

Кум звона је господин Милорад Јањетовић, власник Компаније „Тамарис“ из Бања Луке који је подарио звоно вриједно око 17 000 КМ, тешко 350 кг, које је лијевано у Републици Словенији у чувеној фирми „Жалец“.

На Збору је било присутно више хиљада људи. Био је то најмасовнији сусрет Дабрана и пријатеља Дабрана, од дана када су Дабрани протјерани са својих вјековних огњишта. Дошли су наши са свих страна, из Републике Словеније, из Републике Србије и осталих земаља. Дирљиви су били тренуци када су се након дужег времена видјели рођаци, комшије, пријатељи …,

Звоно је освештао и служио Свету литургију свештеник Ален Марић, а потом се обратио присутнима и Владика Бихаћко-Петровачки господин Хризостом и у Храму, а и ван Храма. Весеље и славље уз крајишку пјесму трајало је до касно у ноћ.

Активисти Одбора из Републике Србије, Републике Словеније и осталих мјеста су на дан Збора донијели са собом и новчана средства која су прикупили од Дабрана и пријатеља Дабрана као прилог за обнову Храма, а активисти из Старе Пазове су извели и садржајан културно-забавни програм. Све виђено и доживљено тог дана, најбоље ће испричати они који су били присутни, а ми смо вас само у кратким цртама подсјетили на тај дан.

Радови на обнови Храма настављени су након Збора, а Црква је у потпуности покривена 12. јануара 2012. године (слике можете видјети у фотогалерији). До Велике Госпојине 2012. године, у плану је и израда звоника у цјелости (са куполом која ће Храму дати пријашњи изглед), постављање столарије (врата и прозора), те дио унутрашњих радова.

Израда куполе звоника је захтјевна и биће покривена бакарним лимом, на којој ће стајати масиван бакарни крст. Идејно рјешење за крст је усвојено и биће заиста јединствен. Крст, од кованог жељеза, који је био на Цркви од њене изградње па до скрнављења 10. октобра 1995. године је пронађен, кад је унутрашњост Цркве чишћена од остатака цигле и камена, и постављен је на шљеме Цркве до олтарског дијела.

Чланови Одбора за обнову Храма имали су већи број састанака у току 2012. године. Вођене су бројне активности на изради куполе звоника, одабиру врата и прозора за Храм (велика улазна врата, мања – јужна врата и девет прозора), као и за неке друге послове (под Храма, електро-инсталације, уређење простора око Храма и сл.).

Детаљно је анализирана и финансијска ситуација Одбора. Констатовано је да Одбор дугује Извођачима радова, те се у наредном периоду обавезе према Извођачима морају испоштовати, како би радови били настављени.

Све вас Дабране и пријатеље Дабрана, људе добре воље, молимо да помогнете са финансијским средствима или средствима у материјалу како би могли извођачима радова уплатити средства која им дугујемо, наставити радове и довести до краја посао обнове Храма. Уколико, уз вашу помоћ, обезбиједимо неопходна средства можемо очекивати до наредног Збора да ћемо радове у потпуности завршити, што ће нас сигурно све јако обрадовати.

Жиро рачун у КМ и девизни, можете наћи у рубрици КАКО ДОНИРАТИ.

Још једном се од срца захваљујемо свима онима који су својим прилозима помогли да обновимо Храм до фазе до које смо стигли.

За Велику Госпојину 2012. године у Храму ће бити одржана служба (у 10 часова) и традиционално окупљање, а Црквено народни сабор одржаће се у недјељу, 02. септембра 2012. године, на којем се очекује присуство великог броја Дабрана и пријатеља Дабрана. Служба ће 02.09. 2012. године почети у 10 часова, а након службе предвиђени су одређени садржаји од стране Одбора за обнову Храма.

Захвалнице ћемо подијелити свим приложницима, који су уплатили 100 КМ и више када Храм у потпуности буде обновљен. Одлуком одбора посебне захвалнице дијелиће се оним приложницима који су дали 500 КМ и више.

Унапријед вам се захваљујемо.

ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА
Гојко Вокић, дипл. инж. шум.27.07.2011

Поштовани Дабрани и пријатељи Дабрана,

Овим путем Вас обавјештавамо да су половином маја мјесеца 2011. године отпочели радови на обнови Храма Светог Апостола и Еванћелисте Марка у селу Дабар. Радове изводи Фирма "Универзал БС" из Бања Луке, која има искуства у обнови храмова. Неимари, Војислав Марјановић и Славко Бањац, заједно са својим радницима користили су сваки лијеп дан, без кише, да ураде што више на обнови Храма. У јулу мјесецу велике врућине и недостатак воде, једним дијелом су отежавали извођење радова.

Припремни радови на обнови Храма су трајали дуже вријеме. Израда пројекта и проналажење најбољих архитектонско – грађевинских рјешења је имало за циљ да форма и чврстоћа Храма задовољи све важеће грађевинске норме.

Професори са Архитектонско – Грађевинског факултета из Бања Луке, Мр Саша Чворо и Мр Радован Белеслин су урадили Пројекат обнове Храма, на чему им се посебно захваљујемо.

Пројекат хортикултурног уређења парцеле, на којој се налази Храм, парохијски дом, стари бунар и сл. урадиће Шумарски факултет из Бања Луке, са деканом факултета Др Зораном Говедаром.

Одбор је своје активности на обнови Храма, подијелио на двије фазе и то:

  • 1. Фаза обухвата санирање и ојачавање темеља и зидова Храма, израду крова и звоника, набавку и уградњу звона и столарије (врата и прозора) и сл.
  • 2. Фаза обухвата унутрашње и вањско уређење Храма

Чланови Одбора су мишљења да се прва фаза може успјешно реализовати до 28. августа 2011. године, до Велике Госпојине, уколико прилив новчаних средстава и / или средстава у грађевинском материјалу буде текао планираном динамиком. Друга фаза би се реализовала годину дана касније.

Вас молимо да се, ако се до сада нисте одазвали нашем позиву, укључите у акцију Обнове Храма и својим прилозима у границама могућности, помогнете обнову Храма. Ако не буде прилива средстава, радови се неће моћи одвијати планираном динамиком или ће морати престати, што би нас све растужило. Знамо да су времена тешка, али вјерујемо у вашу одлучност.

Све информације везано за обнову Храма можете сазнати на Сајту www.selodabar.com и контактима са предсједником и потпредсједницима Одбора за обнову Храма.

Активности везане за обнову Храма, које су се одвијале у недјељу 05. јуна 2011. године, имали сте прилику гледати на РТРС истог дана, као и у сриједу од 16,00 часова, а емисија о селу Дабар је емитована на БЕЛ телевизији 09. јуна 2011. године у 20,00 часова и неколико пута репризирана. Овим путем позивамо све Дабране, пријатеље Дабрана и све људе добре воље, да у наредних мјесец – два дана нађу времена и могућности да помогну Одбору на обнови Храма – Цркве, све у циљу да исту што прије обновимо.

Унапријед Вам се захваљујем у име чланова Одбора и у лично име.

С поштовањем,

ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА
Гојко Вокић, дипл. инж. шум.