english            руски            грчки
Активности Одбора за обнову Храма у 2016. години!

Поштовани Дабрани, поштовани пријатељи Дабрана, поштовани приложници и посјетиоци сајта www.selodabar.com,

Одбор за обнову Храма Светог Апостола и Еванђелисте Марка у селу Дабар, је крајем 2015. и почетком 2016. године, у интензивним активностима на завршетку свих планираних радова на обнови и опремању Храма. Као што сте раније упознати, или сте се освједочили на лицу мјеста, квалитетно су одрађени многи послови.

У другој половини 2015. године урађени су унутрашњи радови, молерај и набавка и уградња два лустера. Још је планирана изграда иконостаса на олтару, осликавање икона за иконостас и њихова уградња. Такође, треба урадити и галерију – хор (одмах након улаза у Храм), степениште, сто за продају свијећа, витрину за старе нађене ствари у Храму и двије клупе. Потребна је и набавка осталих неопходних ствари, како би Храм у цјелости био опремљен. Везано за прво договорени су сви детаљи и обезбјеђује се новац, како би Раца Марјановић могао да отпочне са радовима.

Од вањских радова на Храму, у плану је обрада цокла и улаза. Са радовима ће се почети на прољеће и након рјешавања неких техничких детаља. У плану је и уређење дворишта Храма.

Одбор је у току фебруара мјесеца, прибавио више понуда за израду иконостаса, као и за израду – осликавање икона. Све активности су вођене уз пуну сарадњу са нашим свештеником Аленом Марићем и уз многе консултације са институцијама, установама или стручним појединцима из ове области. Намјера нам је, да као и до сада што смо радили, чујемо више мишљења, добијемо више понуда, па на основу истих дођемо до што бољег рјешења, наравно уважавајући и финансијску ситуацију и средства са којима Одбор располаже, односно која може планирати да може прикупити.

Након студиозног рада чланова Одбора, а посебно Пере Илића и Миленка Милинковића, одабран је Извођач за иконостас, као и једна ликовна умјетница, која ће у јединственој техници, на дрвету осликати иконе. Цијена радова за иконостас је 11 400 КМ, а за иконе је 6 500 КМ ( плус поклон од умјетнице ће бити икона Тајна вечера – вриједности 1 500 КМ). Иконостас ће бити урађен од храстовог и липовог дрвета.

Иконе ће бити уграђене у иконостас у два реда, доњи и горњи. Биће урађено 15 икона, различитих димензија (50х32, 85х34, 85х25, 124х46 цм, са појединачник цијенама од 300, 700, 900 и 1000 КМ). За иконе већ су се јавили приложници.

Очекујемо да се јаве и приложници за изграду иконостаса, а који су у ранијем времену изразили спремност да ће учествовати својим прилозима и чија ће имена бити уписана у књиге приложника иконостаса. Такође средства су потребна и за изграду галерије, пјевнице, цјеливаче и сточића за крштења и вјенчања и набавку ситнијег инвентара. На прикупљању средстава за поменути унутрашњи инвентар ради свештеник Ален Марић, којег можете контактирати на мобител: +387 66 471 955. Извођачу смо платили аванс и ти послови иду својим током.

Да би се послови исфинансирали потребно нам је око 20 000 КМ. Ове године, 28. августа, За Велику Госпојину, планирамо и освештење обновљеног Храма. Освештење ће предводити Његово преосвештенство Владика Бихаћко-Петровачки Атанасије са свештенством. Потрудићемо се да у православном духу и у нашим скромним могуђностима попратимо чин освештења.

За тај дан планирамо организовати дочек већег броја гостију, те уприличити ручак за све присутне на Сабору. И за те активности, морамо обезбиједити потребна средства (изнајмити адекватан шатор, столове, клупе, посуђе и сл., те обезбиједити храну и пиће).

Молимо све дабране, пријатеље дабрана и људе добре воље да помогну горе изнесене активности у вези обнове и освештања Храма, успјешно доведемо до краја. Знамо да је економско-финансијска ситуација тешка и да се многи боре са недаћама које носи ово вријеме, али се надамо да ће бити и значајан број оних који ће изнаћи могућност да помогну обнову, ако то до сада нису учинули, или да поново дају свој прилог за обнову Храма.

Желим овом приликом да вас упознам да је и сам Владика Атанасије, рекао у вези обнове Храма у Дабру, да га изненађује колики је број људи учествовао у обнови Храма, неки и са номинално малим средствима, али за све нас великим, јер су средства дата од срца и онолико колико се могло одвојити. Са свим средствима Одбор је рационално и крајње одговорно располагао и располаже, а сами чланови Одбора су и лично дали значајна средства и радни ангажман. Спискови приложника се редовно ажурирају и могу се погледати на овом сајту. Ово је и јединствен случај да сви могу видјети ко је приложио средства за обнову Храма. Укупан број приложника је преко 830, који нам много помогоше.

Подјела Захвалница за све приложнике, који су дали новчане износе веће од 100 КМ (или протувриједност у другој валути), или прилоге у материјалу, услугама и сл., већ се дијеле, а биће и дијељене у наредном периоду, као и на дан Саборовања за Велику Госпојину у Дабру, код Храма 28.08. 2016. године, по списковима којима располаже Одбор за обнову Храма.

У наредном периоду ћемо вас чешће извјештавати о нашим активностима, а које ће зависити од средстава којима будемо располагали. Уколико се ми дабрани ангажујемо да прикупимо средства за завршетак потребних активности, то ће и посао Одбору бити лакши, јер ни ми не можемо да преузмемо обавезе на себе које не можемо испоштовати, да останемо неком дужни и сл.

Молимо вас да своје прилоге уплатите што прије, по могућности најкасније до половине јула мјесеца, како бисмо знали са којим средствима располажемо и у које активности можемо ићи.

Напомињемо да је формиран и Црквени одбор за Црквену општину Дабар. Одбор је сачињен од повратника у Дабар. Одбор има своју функцију и водиће активности везане за Храм са свештеником.

У Храму се, у договору са свештеником Аленом Марићем, могу обављати службе приликом крштења, вјенчања и други обреди, те сви они који имају наведене жеље, нека ступе у контакт са свештеником.

За све додатне информације обратите се руководству и члановима Одбора.

Срећно нам било, прикључите нам се и помогните колико можете!

Предсједник Одбора
Гојко Вокић, с.р.

Добродошли у Дабар!

Комплетан посао израде и одржавања презентације дабарског краја на интернету резултат је великог ентузијазма нас Дабрана из Одбора за обнову Цркве Светог Апостола и Еванђелисте Марка...